02.12.2015 ZAKOŃCZENIE PROJEKTU „ZDROWA DOJRZAŁOŚĆ”
26 listopada z powodzeniem zakończyliśmy cykl warsztatów kulinarnych i spotkań tematycznych w ramach projektu „Zdrowa Dojrzałość”. Wszyscy Uczestnicy otrzymali dyplomy i uśmiechnięci z nową wiedzą, umiejętnościami mogą zacząć przygotowywać się do kulinarnej świątecznej przygody. Dziękujemy wszystkim za aktywny udział w warsztatach! Mamy nadzieję, że nasz spotkania zapadną Państwu długo w pamięci. Nam już smutno, że to był ostatni raz. Mamy jednak nadzieję na wspólne nowe inicjatywy!
Dziękujemy i zapraszamy do współpracy! Do zobaczenia.
Zespół Fundacji FERI
29.10.2015 RELACJA Z WARSZTATÓW
W ramach projektu Zdrowa Dojrzałość odbyliśmy wspólnie wiele spotkań. Rozmawialiśmy m.in. o tym dlaczego warto pić wodę. Ile płynów potrzebuje nasz organizm oraz jak przyrządzić smaczne i zdrowe koktajle. Pod okiem mistrza kucharskiego uczestnicy projektu ugotowali smaczne i pożywne zupy oraz popijali zdrowe owocowo- warzywne koktajle.
Nasze spotkania dotyczyły również diety bezcukrowej. Desery przygotowane przez naszych uczestników co prawda nie były pozbawione kalorii, ale stanowiły przepyszne dopełnienie naszego wykładu. Wskazówki i rady udzielane przez kucharza prowadzącego były bardzo praktyczne i pomocne.
Co to znaczy dobre tłuszcze i jak je znaleźć i wprowadzić do naszej diety to temat naszego trzeciego spotkania realizowanego w ramach projektu Zdrowa Dojrzałość. Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe- ile ich potrzebuje nasz organizm i w jakich produktach można je znaleźć. Tych odpowiedzi szukaliśmy wspólnie z dietetykiem. Pod okiem kucharza przygotowaliśmy na tę okazję zdrowe potrawy i dania rybne.
Nasze spotkania są też okazją do indywidualnych spotkań z dietetykiem, podczas których istnieje możliwość omówienia nawyków żywieniowych oraz określenia zmian w naszej codziennej diecie.
Wkrótce kolejne spotkanie! Zapraszamy i dziękujemy za Waszą obecność!
PIERWSZE WARSZTATY W RAMACH „ZDROWEJ DOJRZAŁOŚCI”
Już w lipcu rozpoczęły się pierwsze warsztaty kulinarne w ramach realizowanego projektu „Zdrowa Dojrzałość”. Uczestnicy warsztatów spotkali się również na pierwszych z cyklu wykładach z dietetykiem. Wspolnie pod okiem wykwalifikowanej kadry uczestnicy poznawali tajniki wody ucząc się jak ważny wpływ ma ona na nasze codzienne zdrowie. Nawadnianie organizmu, dostarczanie odpowieniej jakości płynów były jednymi z wielu obszarów tematycznych, na które szukaliśmy odpowiedzi.
Warszatty kulinarne pod okiem mistrza kucharskiego były pokazem gotowania zup, przygotowania zdrowych owocowo-warzywnych koktaili. Dla wszystkich uczestnikó była to nie tylko wspaniała abawa, ale równie wzbogacenie osobistych doświadczenń kulinarnych.
Kolejne warsztaty już we wrześniu.
O PROJEKCIE:
Szanowni Państwo,
Dziękujemy za zainteresowanie projektem Zdrowa Dojrzałość. Miło nam poinformować, że rekrutacja została zakończona. Nasze pierwsze warsztaty już sie rozpoczęły. W ramach 4 stworzonych grup będziemy mieli okazję posłuchać o zdorwym żywieniu oraz ugotować smaczne i zdrowe posiłki pod okiem mistrza kucharskiego.
Do zobaczenia!
Harmonogramy spotkań poszczególnych grup w ramach projektu „Zdrowa Dojrzałość” do pobrania poniżej:
ZDROWA DOJRZAŁOŚĆ to projekt realizowany w ramach rządowego programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych. Głównym celem projektu jest reedukcja osób po 60 roku życia w zakresie odżywienia w relacji do profilaktyki i leczenia chorób. Jednym z podstawowych celów projektu jest zwrócenie uwagi osób sarszych na wpływ nawyków żywieniowych na jakość zdrowia i tryb życia.
Zakres tematyczny projektu: Program zakłada integrację oraz zwiększenie aktywności wśród osób starszych min. poprzez:
- Warsztaty kulinarne pod okiem mistrza kucharskiego gdzie wspólnie w profesjonalnie wyposażonej kuchni poznamy tajniki nowoczesnej i tradycyjnej kuchni polskiej. Podczas planowanych 5 spotkań przygotujemy zdrowe posiłki. Podzielimy się własnymi doświadczeniami i dowiemy się jak zdrowo łączyć ze sobą produkty i jak ubogacać tradycyjne receptury;
- Spotkania z ekspertami i dietetykami, dzięki którym dowiecie się Państwo jak skutecznie i samodzielnie zadbać o swoje zdrowie odżywiając się prawidłowo. Cykl 5 wykładowych spotkań będzie okazją do poznania właściwych nawyków żywieniowych wspomagających leczenie schorzeń i chorób;
- Spotkania indywidualne z dietetykiem podczas których będzie możliwość ułożenia indywidualnego planu żywieniowego oraz zapoznania się z profilaktyką leczenia chorób i schorzeń. Doradztwo indywidualne to 5 godzin indywidualnych konsultacji z dietetykiem skierowanych do każdego uczestnika projektu;
- Integrację i dobrą zabawę. Nasze spotkania to nie tylko wiedza. To również możliwość wspólnej zabawy oraz integracji społecznej.
Lider projektu: Fundacja Edukacji Rozwoju i Innowacji
Instytucja pośrednicząca: Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
Obszar realizacji projektu: Kraków
Czas realizacji: od 01 czerwca 2015 do 31 grudnia 2015
Kontakt: fundacja@feri.org.pl
Do udziału w projekcie zachęcamy osoby w wieku 60+, które mieszkają na terenie Krakowa.
Z NAMI JESIEŃ ŻYCIA BĘDZIE AKTYWNA!
Pobierz dokumenty rekrutacyjne:
- informacja o projekcie_ASOS_08062015
- regulamin_ASOS_8062015
- umowa uczestnictwa w projekcie_ASOS_08062015
- formularz zgłoszenia_ASOS_08062015
PIERWSZE SPOTKANIE Z SENIORAMI
9 czerwca w ramach projektu „Zdrowa Dojrzałość” odbyło się pierwsze spotkanie z seniorami. Dziękujemy Państwu za ciepłe przyjęcie oraz za dyskusję dotyczącą nawyków żywieniowych.
Podczas spotkania przedstawiliśmy założenia realizowanego projektu i zachęciliśmy do jego pełnego udziału. W ramach naszego spotkania Pani dietetyk mówiła o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania prezentując piramidę żywienia. Dyskusja toczyłą się przy zdrowym poczęstunku.
W roku 2015 Fundacja zorganizowała projekt dla osób 60+, którzy chcieli aktywnie spędzić czas pt. Zdrowa Dojrzałość.
Wiemy jak ważne jest zdrowie i chcemy o nie zadbać razem z Tobą!
Fundacja Edukacji, Rozwoju i Innowacji w okresie od czerwca do grudnia 2015r. w ramach rządowego programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych realizowała program spotkań zdrowej kuchni i odżywiania:
- Warsztaty kulinarne pod okiem mistrza kucharskiego gdzie wspólnie w profesjonalnie wyposażonej kuchni poznawaliśmy tajniki nowoczesnej i tradycyjnej kuchni polskiej. Podczas 5 spotkań przygotowano zdrowe posiłki. Dzielenie się własnymi doświadczeniami. Trenerzy uczyli jak zdrowo łączyć ze sobą produkty i jak ubogacać tradycyjne receptury;
- Spotkania z ekspertami i dietetykami, dzięki którym uczestnicy dowiedzieli się jak skutecznie i samodzielnie zadbać o swoje zdrowie odżywiając się prawidłowo. Cykl 5 wykładowych spotkań był okazją do poznania właściwych nawyków żywieniowych wspomagających leczenie schorzeń i chorób;
- Spotkania indywidualne z dietetykiem podczas których uczestnicy mieli możliwość ułożenia indywidualnego planu żywieniowego oraz zapoznania się z profilaktyką leczenia chorób i schorzeń. Doradztwo indywidualne to 5 godzin indywidualnych konsultacji z dietetykiem skierowanych do każdego uczestnika projektu;
- Integrację i dobrą zabawę Nasze spotkania to nie tylko wiedza. To również możliwość wspólnej zabawy oraz integracji społecznej. To nam także się udało – zapraszamy do oglądnięcia zdjęć!
Zarys obszarów tematycznych warsztatów zrealizowanych w ramach projektu „Zdrowa dojrzałość”:
- Postaw na dobre tłuszcze – dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe: pochodzenie tłuszczy, ograniczanie tłuszczy w diecie, nienasycone kwasy tłuszczowe w moje diecie.
- Fakty i mity o nawadnianiu – co pić, kiedy i dlaczego: wszystko o wodzie; kiedy pić przed, w trakcie czy po posiłku? Ile organizm potrzebuje wody, mleko fakty i mity, rozgrzewamy się w zimowe dni – zupy.
- Kupuję i gotuję bez konserwantów: czym zastąpić substancje dodatkowe w produktach. Ograniczenie soli, pełnowartościowa dieta, naturalne wyciągi z roślin. Złe nawyki żywieniowe, jadłospis wspomagający odporność.
- Z cukrem czy bez cukru: zdrowe i słodkie przekąski, przetwory z domowej spiżarni- jesienne smaki, coś na ząb – odrobina słodyczy, dietetyczne pączki z budyniem.
- Przygotowywanie potraw: jak zachować właściwości odżywcze w przygotowywanych potrawach: duszenie, smażenie, gotowanie na parze.
To w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych możemy dla Państwa realizować projekt „Zdrowa Dojrzałość”. To projekt finansowany ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej.Celem Programu jest poprawa jakości i poziomu życia osób starszych oraz zagospodarowanie ich potencjału poprzez umożliwienie im aktywności społecznej. Obecnie osoby starsze, w porównaniu do innych grup wieku, w ograniczonym stopniu angażują się w takie formy działalności. Przyczyny tego często wynikają z braku oferty, która umożliwiałaby aktywne spędzanie wolnego czasu. Projekty, realizowane w ramach ASOS, powinny skutecznie wypełnić tę lukę.